GEZONDHEID
Eerst en vooral maken we al onze kippen handtam. Dit is niet alleen leuk het is ook handig om regelmatig de gezondheid te controleren. Vooral bij hanen is dit superhandig. Zo kunnen we heel makkelijk onze kippen op schoot nemen om zijn of haar gezondheid te controleren.
Door regelmatig de gezondheid van onze kippen te controleren vallen
eventuele problemen snel op en kunnen we ingrijpen voordat het probleem verergert.
Controle van de gezondheid - Waar we vooral op letten?
Gedrag - We vinden het belangrijk dat we onze kippen kennen. Door de kippen goed te observeren weten we welk gedrag en gedragingen bij welke kip horen en merken we heel snel veranderingen op die vaak wijzen op een onderliggend probleem.
- Mest - Dit is ons belangrijkste aandachtspunt. Dit omdat kippen heel gevoelige maagjes hebben. De uitwerpselen moeten vast en donkerbruin met wit zijn. Af en toe wat uitwerpselen die minder vast zijn is normaal.
- Veren - We controleren regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte zoals bvb luizen. En ook tenzij een kip in de rui is moet haar verendek glanzend en vol zijn.
- Krop - 's Ochtends moet hun krop leeg zijn. Als de krop nog vol is kan dit erop duiden dat de krop verstopt is.
- Ogen - De ogen moeten schoon, volledig open en helder zijn.
- Kammen - De kam van een kip moet stevig zijn.
- Poten - De schubben aan poten en tenen moeten glad zijn en niet uitpuilen. Als dit wel het geval is kan dit duiden op kalkpoten.
Voeding - Wat geven we onze kippen te eten? We geven onze kippen vooral "716 Ras foktoommeel" en "5145 Gemengd graan met gebroken maïs en zonnepit" van Garvo. Maar ook:
Gras! - We laten we onze silkies regelmatig scharrelen in de tuin want kippen zijn net koeien. Graseters! Gras bevat veel eiwit en suikers.
- Kippengrit - Grit is noodzakelijk voor de vertering van het voeder. Kippen hebben geen tanden, waardoor het graan volledig in de maag van de kip terecht komt. Met kippengrit worden de granen en korrels zeer gemakkelijk verbrijzeld in de maag van de kip.
- Keukenafval - Dit héél beperkt en selectief waarbij we gekookte voeding, pasta en aardappelen vermijden want dit zijn pure dikmakers met weinig voedingstoffen. Voor de rest geven de kippen zelf aan wat ze lekker vinden.
- Karnemelk
& yoghurt - Af en toe wat karnemelk en yoghurt zorgt voor een goede
reiniging van de darmen. Ze bevatten heel wat belangrijke bacteriën die de
darmflora ten goede komen.
- Vlokreeftjes & meelwormen - Vlokreeftjes en meelwormen zijn voor kippen een ware traktatie. Bovendien is het een uitstekende aanvulling op de dagelijkse behoefte aan dierlijke eiwitten die ze in hun natuurlijke omgeving in de vorm van insectjes of wormpjes opnemen. Vlokreeftjes & meelwormen aanbieden uit het vuistje is trouwens ideaal om de kippen handtam te maken.
Om de algemene gezondheid van onze kippen te bevorderen en zwakkere dieren er weer boven op te helpen geven we ook regelmatig:
- Koudijs vitamines - Vitaminen zorgen voor een betere vitaliteit en helpt de dieren er weer boven op als ze verzwakt zijn. Vitaminen zijn extra raadzaam in de winterperiode. Vooral als de mest er niet uitziet zoals het hoort geven we de kippen een boost.