BROEDEN MET DE BROEDMACHINE

Er gaat niets boven natuurbroed waarbij je de natuur zijn werk laat doen. Wij broeden echter steeds met de broedmachine omdat we zo veel meer controle hebben en gerichter kunnen fokken. Dit geeft geen verschil in gezondheid, zowel broedmachinekuikens als natuurbroedkuikens hebben een goed immuunsysteem.

Een gezonde start!

Voor een goed broedresultaat is extra Vitamine B de aanvulling op het voer. Vitamine B is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kuiken en bevordert de kracht van de kuikens. Je voorkomt hiermee teleurstellingen, zoals - dood - in - de -dop - vanaf de achttiende dag. Waarbij kuikens niet genoeg kracht hebben om uit het ei te komen en vaak dood gaan wanneer de luchtzak is aangepikt.

Vitamine B is trouwens ook gunstig voor de vruchtbaarheid van de hanen.

Wij voeren onze silkies

  • "716 Ras foktoommeel" dit bevat biergist. Biergist is van nature rijk aan een aantal vitamines uit het b-complex. Het vitamine b-complex is een verzamelnaam voor acht verschillende b vitamines: b1, b2, b3, b5, b6, b8, b11 en b12
  • Koudijs vitaminen. Koudijs vitamen bevat een rijke samenstelling vitamines en geeft een boost aan de algehele gezondheid van onze silkies
  • Ook appelschillen bevatten Vitamine B

Hoe lang kan je eieren bewaren voor je begint te broeden?

De bewaartijd kan beter niet langer dan 10 dagen zijn

Let op!

  • Eitjes markeren doe je enkel met potlood. Teken geen symbolen met een stift of pen. Het ei neemt namelijk de inkt op via de poriën en dat kan schadelijk zijn voor de kuikens.
  • Vieze eieren kunnen beter niet gebruikt worden als broedei. Als je met de eieren wilt gaan broeden mag je ze niet wassen omdat je zo het beschermende laagje, dat van nature op het ei zit, verwijderd.

Een betrouwbare broedmachine!

Er zijn héél veel verschillende broedmachines. Het kwaliteitsverschil van de broedmachines zit hem in de mate waarin de condities aangepast en constant gehouden kunnen worden.

Wij kozen voor een MS broedmachine. Het voordeel van deze broedmachine is dat het niet alleen broedt, maar ook allerlei controles uitvoert op zaken zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid, terwijl het de eieren automatisch keert.

Temperatuur?

De temperatuur is héél belangrijk. Die mag best 0,5 graden te laag of te hoog zijn. Maar de temperatuur mag niet variëren! Dus niet van 38 naar 37 of omgekeerd!

Voor onze silkies broeden we op 37,8 °C

Luchtvochtigheid?

Alles hangt af van het soort eieren, de dikte van de eischaal en de kleur. Een Dunne eischaal en witte eieren verdampen meer vocht dan een dikke eischaal en bruine. Een veelgemaakte fout is een te hoog vochtpercentage, hierdoor worden de kuikens te groot en kunnen ze zich tijdens het uitkomen niet draaien in het ei om de schaal rondom aan te pikken.

Voor onze silkies starten we met 60% luchtvochtigheid die we op dag 19 verhogen naar 75%.  Een lichte schommeling in luchtvochtigheid is minder erg dan een schommeling in temperatuur. Bij natuurbroed heeft de kip zelf namelijk ook meer controle over de temperatuur dan over de luchtvochtigheid.

Het keren van de eieren?

In de eerste 18 dagen van het broeden moeten de eieren minimaal twee keer per dag gedraaid worden. Onze broedmachine heeft een keerautomaat die de eitjes elk uur keert.

Eieren schouwen!

Eieren schouwen doe je om te kijken of de broedeieren bevrucht zijn en om te zien hoe het met de ontwikkeling van de embryo's in het ei gaat. Tijdens het broeden kunnen er namelijk dingen fout gaan waardoor het ei vroegtijdig afsterft. Het is dan beter om de eieren uit de broedmachine te verwijderen.

Hoe doe je dat eitjes schouwen? 

Zie https://www.eierenschouwen.nl/

Wanneer schouwen wij de eitjes?

  • Op dag 7 om te zien of ze bevrucht zijn.
  • Op dag 19 nog een 2de keer shouwen om te controleren of alles nog steeds goed gaat. Waarna we de eitjes in de uitkomstlade plaatsen en de luchtvochtigheid verhogen naar 75%.

Wat als de eerste kuikentjes uitkomen?

Laat de kuikentjes lang genoeg in de broedmachine. Bij hun geboorte kunnen kuikens gerust een aantal dagen zonder eten en drinken dit omdat elk kuiken voorzien is van een dooierzakje.  Een reservezakje om te kunnen overleven óf om sneller te groeien.

Wij laten de kuikens steeds minstens 24h in de broedmachine tot ze droog zijn. 

Hoe vaak mag je de broedmachine openen? 

Gedurende het volledige broedprocess openen we de broedmachine zo weinig mogelijk. Dit om het broedprocess zo min mogelijk te verstoren.  Maar weet dat een kip ook af en toe van het nest gaat, bvb om te eten of te drinken dus een keertje openen kan echt geen kwaad. 

Nog meer tips en nuttige informatie?  

https://www.broedgids.nl/